WordPress-skolen: Installer WordPress og publisere innlegg

Med verdens største hjemmesideverktøy WordPress kan du lage alt fra hjemmesider, nyhetsfeeds og blogger til komplekse portaler og bedriftssider. Verktøyet er både enkelt å bruke og mer eller mindre fullt tilpassbart, og gir deg muligheten til å designe hjemmesiden din akkurat slik du vil ha den. Er du ivrig etter å komme i gang? Da ønsker vi deg velkommen til WordPress-skolen! Her går vi gjennom alt du trenger å vite for raskt og enkelt å komme i gang med din egen hjemmeside i WordPress. I den første delen lærer du hvordan du installerer WordPress og publiserer ditt første innlegg.


1. Installer WordPress

Det første du må gjøre er selvfølgelig å bestille et domenenavn og en av våre webhotellpakker, som inkluderer WordPress. Når domenet og webhotellet er bestilt og betalt for, vil brukeropplysningene dine til Loopia Kundesone bli sendt til e-posten du skrev inn. Nå er det på tide å installere WordPress!

  1. Under overskriften «Hva vil du gjøre?» i din Loopia Kundesone klikker du på «Opprett en hjemmeside eller nettbutikk».

2. Klikk på «Opprett en hjemmeside eller blogg (WordPress)».

3. Nå vil du bli bedt om å fylle ut noe informasjon.

  • Navn på hjemmesiden: Tittelen på WordPress-hjemmesiden din. Dette kan endres i etterkant hvis du angrer.
  • Brukernavn og passord: Brukeropplysningene du vil bruke for å logge på WordPress-administrasjonspanelet (hvor du endrer og legger til innhold på WordPress-hjemmesiden din).
  • E-postadresse: E-postadressen du ønsker å motta varsler til, for eksempel hvis du har glemt passordet ditt og må tilbakestille det.
  • Plassering for installasjon: Hvis du ønsker å ha WordPress installert på ditt eksisterende domene (for eksempel minwordpress.no), på et underdomene (for eksempel wordpress.minwordpress.no) eller i en ny mappe (for eksempel minwordpress.no/wordpress).

4. Når du har fylt ut informasjonen og valgt hvor du vil installere WordPress, klikker du på “Installer”.

Gratulerer – du har nå installert WordPress!

Du kan ta en titt på den nye WordPress-siden din ved å bla til adressen du valgte i forrige trinn, eller klikke på «Besøk hjemmesiden/bloggen» i boksen som vises. Vær oppmerksom på at det kan ta noen timer før WordPress-siden din vises. Her kan du også velge å lese en av våre andre guider.

I fremtiden logger du på ved å…

  • … legg til teksten /wp-admin på slutten av nettadressen din i nettleseren (for eksempel minwordpress.no/wp-admin).
  • … klikk på WordPress-hjemmesidens navn i Loopia Kundesone under overskriften «Tjenester».

2. Lag et innlegg i WordPress

Du kan bruke WordPress til å lage stort sett hva du vil – en hjemmeside, blogg, nyhetsfeed eller noe annet morsomt. Her leder vi deg gjennom hvordan du publiserer innhold ved å bruke det forhåndsinnstilte standardtemaet som følger med WordPress-installasjonen din.

Vi skal nå se nærmere på WordPress adminpanel. Du vil sannsynligvis bruke mye tid her, siden det er her du modifiserer og endrer utseendet og innholdet på hjemmesiden din. I de kommende delene vil du bli enda mer kjent med adminpanelet og blant annet lære hvordan du lager en statisk forside.

Lag selve innlegget

Start med å logge på WordPress, enten gjennom Loopia Kundesone eller ved å legge til /wp-admin på slutten av URL-en din.

Klikk deretter på Innlegg → Legg til nytt innlegg i hovedmenyen til venstre. Nå vil du gå inn i selve postredigereren.

Sett inn tekst

Øverst i innlegget kan du legge til en overskrift, det vil si tittelen på innlegget. Under legger du til teksten du vil at innlegget skal inneholde. Du velger selv hvor lang eller kort tekst du vil legge til. Du kan også velge å avstå fra tekst helt, hvis du for eksempel bare vil sette inn et stort bilde.

Sett inn et bilde

For å sette inn et bilde, kan du gjøre en av to måter:

  • Ved å skrive /bilde direkte i innlegget.
  • Ved å klikke på plusstegnet, enten til høyre for linjen i innlegget eller øverst til venstre i toppmenyen. Klikk deretter på «Bilde».

Et bildepanel åpnes da i innlegget ditt. Her kan du velge å laste opp et nytt bilde til innlegget og mediebiblioteket ditt, velge et eksisterende bilde fra mediebiblioteket ditt eller sette inn et bilde med URL. Vi anbefaler at du prøver å holde størrelsen på bildene du laster opp til mediebiblioteket nede for å optimalisere sidehastigheten, for eksempel ved å bruke WebP-bildeformatet.

Når du velger et bilde, har du også muligheten til å gjøre en rekke valgfrie valg. Inne i mediebiblioteket kan du for eksempel fylle ut en såkalt alt-tekst for økt digital tilgjengelighet, tittel, bildetekst og beskrivelse. I høyre kolonne i selve innlegget kan du også velge stil og endre form, størrelse og oppløsning når du klikker på et bilde i innlegget.

Flere gode innstillinger

Før du publiserer innlegget ditt og deler tankene dine med verden, er det noen flere justeringer du kan angi som gir innleggene dine en ekstra spiss.

Kategorier

Vi starter med å gå til høyre kolonne i innlegget. Her finner du kategoriene du har på WordPress-siden din. En god og oversiktlig kategoristruktur gjør det lettere for de besøkende å finne spesifikke innlegg på siden din.

Du kan enkelt legge til nye kategorier ved å klikke «Legg til ny kategori». Skriv deretter inn et passende kategorinavn, velg eventuelt en overordnet kategori og klikk «Legg til ny kategori».

Når du så vil legge innlegget til en kategori, klikker du i den eller de kategoriene innlegget skal ligge i. Det går fint an å bruke flere kategorier for et innlegg, men prøv å holde deg til et mindre antall.

Stikkord

Rett under kategoriene finner du også stikkord. Stikkorden er små nøkkelord du tror beskriver innlegget ditt og som de besøkende kan bruke til å finne andre innlegg om relaterte emner på siden din. Stikkord er et flott supplement til kategorier, siden de kan være mye mer spesifikke enn kategoriene og fortsatt fange opp lignende innlegg. Du kan for eksempel ha en stikkord som heter «blomst» eller «rød», men du ville sannsynligvis ikke ha en slik kategori.

For å legge til en stikkord, skriv inn stikkorden du vil bruke i boksen. Skill med komma eller Enter-tasten. Du kan selvfølgelig bruke flere stikkord for hvert innlegg, men prøv å ikke gå helt over bord – det roter mer enn det hjelper.

Permalinker

Når du leser denne delen av WordPress-skolen, vil du se https://blogg.loopia.no/wordpress-skolan-–-del-1/ i nettleserens adresselinje. Den siste delen – «wordpress-skolan-–-del-1/» – er basert på navnet på innlegget og er det som kalles en permalink. Gjennom permalinken vet Google og de besøkende umiddelbart hva innlegget handler om. Slik tilpasser du strukturen til permalinkene dine:

  1. Gå til WordPress-administrasjonspanelet.
  2. Klikk på Innstillinger → Permalinker i hovedmenyen til venstre.
  3. Kryss av for typen permalink du vil bruke. Vi anbefaler en struktur hvor navnet på innlegget er inkludert.
  4. Klikk «Lagre endringene».

3. Publiser innlegget ditt i WordPress

Når du jobber eller er helt ferdig med innlegget ditt, vil du kanskje kunne lagre og deretter publisere det. Dette gjør du i høyre hjørne av toppmenyen i innlegget.

  • Lagre utkast: Hvis du ønsker å jobbe videre med innlegget på et senere tidspunkt.
  • Forhåndsvisning: Hvis du vil se hvordan innlegget ditt ser ut før det publiseres.
  • Publiser: Når du er klar til å vise innlegget ditt til verden.

Hvis du er ferdig med innlegget ditt, men vil ha det publisert på et senere tidspunkt, kan du også velge å planlegge det. Dette gjør du under «Innlegg» øverst i innleggets høyre kolonne. Her kan du også velge for eksempel innleggets synlighet, format og forfatter, men for å planlegge, gjør du dette:

  1. Klikk på den blå teksten ved siden av «Publiser», der det står «Umiddelbart».
  2. Skriv inn dato og klokkeslett innlegget skal publiseres.
  3. Nå skal det stå «Planlegg» i stedet for «Publiser»»» på den blå knappen i toppmenyen. Klikk på den for å planlegge innlegget ditt.

Gratulerer – nå er ditt første innlegg publisert!

Ikke vær redd for å redigere, legge til eller fjerne innhold fra dine gamle innlegg hvis du føler at noe er galt eller mangler. Få gjerne en utenforstående person til å korrekturlese innleggene før du publiserer dem, og bruk et korrekturprogram for å unngå uforsiktige skrivefeil.

Men fremfor alt – skriv ofte, regelmessig og elsk det du skriver. Nå er det opp til deg å fange andres interesse med nyhetsfeeden eller bloggen din, og fortelle vennene dine at du eksisterer!

I neste del av WordPress-skolen skal vi gå gjennom hvordan du endrer tema og endrer utseendet på WordPress-siden din – ikke gå glipp av det! Inntil da ønsker vi deg lykke til!

Les mer om hjemmesideverktøyet WordPress hos Loopia »


Vil du lese neste del av WordPress-skolen?

Da kommer du raskt og enkelt til en av de andre delene her!


Del dette innlegget:

Vi er her for deg hver eneste dag

Hvis du trenger hjelp, er vårt prisbelønte supportteam tilgjengelig hele året for å svare på spørsmål via telefon, e-post, chat og sosiale medier.

Kontakt oss